Friday, June 19, 2009

Kuliah 14 June 2009 - Ustazah Zaimah

1) Tentang rehat(tidur) dan ibadah di waktu malam

Sebelum tidur, dianjurkan:
berwudhu
baca fatihah
Ayat Kursi
3 Qul zikir Subhanallah, Walhamdulillah Walaila haillallah 100x atau sampai terlelap
Kalau dapat, baca surah al-waqiah juga

Tidur yang paling baik adalah antara jam 1-3 pagi.

Jam 3-5 elok untuk beribadah kerana udara waktu itu paling segar.

Mandi sebelum subuh kerana airnya dingin dan amat sesuai untuk badan dan menyegarkan. Eloklah ambil wudhu selepas bersama dgn suami dan sebelum tidur semula.

2) Isu Wudhu

Ttg batalkah wudhu jika bersentuhan suami/isteri? Ustazah Zaimah menjelaskan bahawa hanya Imam Syafie shj yang mengatakan batal wudhu bersentuhan kulit lelaki/perempuan dan itu termasuk suami/isteri. Tapi mazhab lain tidak. Rasulullah SAW juga pernah dalam keadaan berwudhu mencium isteri2nya sebelum dia terus ke masjid dan menunaikan solat. Dan juga Rasulullah SAW pernah mengalihkan kaki Aisyah yang terkena tempat sujudnya dalam waktu Baginda bersolat, dan Baginda tidak berhenti solat. Jadinya, ikut fahaman masing2.

Tentang bersalam lelaki perempuan, selagi ia tidak menimbulkan shahwat, dibolehkan, tapi kalau orang tak hulur tangan, kita tak payahlah hulur tangan kita dulu.

3) Tayammum
Ulangkaji cara2 bertayammum: 1) Niat 2) menyapu debu di muka 3)menyapu muka di tangan kanan dan tangan kiri seperti berwudhu. Pastikan bila sapu tangan debu di tangan kanan, tapak tangan kanan tidak disapu kerana ia akan debu diatas tapak tangan kanan itu akan digunakan untuk sapu di tangan kiri pula.

4) tentang kemusykilan kentut atau angin yang terasa keluar dari faraj yang membatalkan wudhu.
Kentut itu pasti ada bunyi dan/atau bau. selain dari itu, boleh dianggap penyakit dan jangan sampai was-was dalam hal mengerjakan ibadah yang memerlukan kita suci dari hadas atau terbatal wudhu. Darah istihadah (penyakit) - hendaklah kita guna panti liner masa nak solat dan sekali wudhu hanya boleh untuk 1 solat fardhu sahaja tapi boleh banyak solat sunat. COntohnya, jika solat zohor dan ada solat2 sunat lain selepas tu, dan nak buat solat asar, kena berwudhu semula.
-note take by Rodziah

5) Segerakan solat apabila masuk waktu
setiap kali masuk waktu solat...adalah masa terbaik utk kita solat terutama masa sujud kerana otak perlukan oksigen

6) Yassin
Barangsiapa membaca YASSIN ayat ke 58 "SALAMUUN QAULAN MIN RABBIN RAHIM" - insyaALLAH akan mendapat kebahagian.

7) Petua menghilangkan sakit badan
Tidur dlm keadaan ceria, niat masa tidur dan doa minta rawat badan2 yg sakit dan dpt bangun dlm keadaan sihat, cergas, bertenaga dan ceria.

Sentiasa bersangka baik pada ALLAH bila doa tidak dimakbulkan.

-note take by Rohan

No comments: